Linux en Syn-3 Forum
Nieuws: Maak een account aan op www.syn-3.eu om vervolgens daarmee, op het forum in te loggen! Ook als je je paswoord wilt wijzigen doe je dat op www.syn-3.eu.
 
*
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren. Oktober 20, 2020, 02:53:36


Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte


Pagina's: [1]
  Print  
Auteur Topic: harde schijf opschonen  (gelezen 24400 keer)
0 geregistreerde leden en 1 gast bekijken dit topic.
rgtakarsten
*
Berichten: 53


Bekijk profiel
« Gepost op: Maart 06, 2012, 12:00:53 »

Ik heb een pc met een harde schijf van 30gb, op mijn shares staat 5gb aan data, maartoch is de harde schijf vol. Waar staan temp bestanden enz. die ik kan opschonen ? Of heb ik gewoon een grotere hdd nodig ?
Gelogd
edwin
Administrator
***
Berichten: 721



Bekijk profiel
« Antwoord #1 Gepost op: Maart 06, 2012, 05:27:24 »

De schijf word ook gebruikt voor onderandere de zarafa mail database en spam database.

Verder is er standaard 1Gb geserveerd voor snapshots, 4Gb voor het root filesystem, 1Gb voor swap.

Temp bestanden worden door het systeem zelf opgeschoond.

Zou je eens de output van df -h kunnen laten zien?
Gelogd
rgtakarsten
*
Berichten: 53


Bekijk profiel
« Antwoord #2 Gepost op: Maart 08, 2012, 09:24:58 »

Hoi Edwin,

Ik heb voor de zekerheid een nieuwe hdd in de computer gezet en deze boot netjes op. Ook nu is er tekort ruimte maar ik kan, als het mij lukt, de overige ruimte op de harde schijf benutten. Als ik gebruk maak van cfdisk /dev/sda dan krijg ik een overzicht met SDA1 Primary, Linux raid autodetect, 67,71 en SDA2, Primary, Linux raid autodetect, 36351.54 en vervolgens Free space 463686.11. Moet ik de vrije ruimte toekennen of niet ? 
Gelogd
edwin
Administrator
***
Berichten: 721



Bekijk profiel
« Antwoord #3 Gepost op: Maart 09, 2012, 09:34:25 »

Hoe heb je dit gedaan? Heb je de nieuwe schijf aan de RAID array toegevoegd en daarna de oude eruit gehaald?
Gelogd
rgtakarsten
*
Berichten: 53


Bekijk profiel
« Antwoord #4 Gepost op: Maart 09, 2012, 11:33:07 »

Ja, ik heb eerst de tweede harde schijf erbij geplaatst en toen de oude (kleine hdd) verwijderd.
« Laatste verandering: Maart 09, 2012, 03:12:30 door rgtakarsten » Gelogd
edwin
Administrator
***
Berichten: 721



Bekijk profiel
« Antwoord #5 Gepost op: Maart 09, 2012, 04:56:26 »

Informatie over hoe je dit kunt doen vind je hier:

http://open.syn-3.nl/syn3/trac/default/wiki/SynFs#Schijvenvergroten


Edwin
Gelogd
rgtakarsten
*
Berichten: 53


Bekijk profiel
« Antwoord #6 Gepost op: Maart 09, 2012, 08:54:13 »

Ik heb het al geprobeerd volgens de aangegeven stappen, maar het lukt helaas niet. Bij stap 1 geef je aan dat de partities gemaximeerd moeten zijn, als ik cfdisk /dev/sda uitvoer zie ik het volgende
Disk Drive: /dev/sda
                     Size: 500107862016 bytes, 500.1 GB
           Heads: 255   Sectors per Track: 63   Cylinders: 60801

   Name        Flags     Part Type  FS Type         [Label]       Size (MB)
 --------------------------------------------------------------------------
   sda1                   Primary   Linux raid autodetect             67.61*
   sda2                   Primary   Linux raid autodetect          36351.54*
                          Pri/Log   Free Space                    463686.11*


Wat moet ik nu doen ? Of gaat dit goed ?
« Laatste verandering: Maart 09, 2012, 09:24:42 door rgtakarsten » Gelogd
rgtakarsten
*
Berichten: 53


Bekijk profiel
« Antwoord #7 Gepost op: Maart 11, 2012, 05:56:52 »

Het lijkt gelukt Grin

1. eerst een SDA3 aangemaakt met cfdisk met de overgebleven vrije ruimte (toen moest ik de server opnieuw opstarten)  
2. pvcreate /dev/sda3
3. pvresize /dev/md1
4. lvgextend syn3 /dev/sda3
5. xfs_growfs /home

De extra schijfruimte is nu zichtbaar, maar mijn vraag is heb ik het zo goed gedaan of kan en moet het anders ?
« Laatste verandering: Maart 11, 2012, 05:58:35 door rgtakarsten » Gelogd
edwin
Administrator
***
Berichten: 721



Bekijk profiel
« Antwoord #8 Gepost op: Maart 13, 2012, 04:25:23 »

Je had bij stap 1 (in het originele voorbeeld) de partitie moeten Maximizen met cfdisk.

Nu heb je het niet helemaal goed gedaan: Je hebt SDA3 toegevoegd aan je volume group.

Hierdoor word de data verspreid over beide disken: Dit betekend meer ruimte maar ook meer risico.

Als 1 van de 2 disken nu crashed ben je al je data kwijt. (normaal wil je juist 2 disken zodat je redundancy hebt en geen problemen hebt wanneer een disk crashed)

Edwin
Gelogd
rgtakarsten
*
Berichten: 53


Bekijk profiel
« Antwoord #9 Gepost op: Maart 13, 2012, 06:12:56 »

Ja, dat dacht ik ook, maar toen ik SDA2 wilde maximeren kreeg ik een melding "Cannot maximize this partition", ik ga het weer opnieuw proberen  Grin

Als de nieuwe grotere hdd is geboot dan ga ik in cfdisk op sda2 staan en geef M van maximize. Klopt dit, of moet ik eerst sda2 verwijderen en dan een nieuwe aanmaken ?
 
« Laatste verandering: Maart 13, 2012, 09:12:01 door rgtakarsten » Gelogd
edwin
Administrator
***
Berichten: 721



Bekijk profiel
« Antwoord #10 Gepost op: Maart 14, 2012, 01:53:25 »

Dit is inderdaad een probleem in bepaalde situaties.

Als dat gebeurd moet je een aanpassing maken in een script:

In /usr/webint/htdocs/raid deze regel opzoeken:
Citaat
#repartition the disc
echo  -e "0,$SIZEPART1,FD\n,$SIZEPART2,FD"|sfdisk -uB -fi $DISC >/dev/null || exit 1

En hier het $SIZEPART2 deel weghalen zodat je dit overhoud:
Citaat
#repartition the disc
echo  -e "0,$SIZEPART1,FD\n,,FD"|sfdisk -uB -fi $DISC >/dev/null || exit 1

Als je nu nieuwe disken via de SCC toevoegd, zullen ze meteen met maximale grootte gepartitioneerd worden.

Als je de aanpassing gemaakt hebt ga je als volgt te werk:
-Nieuwe grotere disk toevoegen en wachten totdat de raid-sync klaar is.
-Afsluiten, oude kleine disk fysiek verwijderen, en server weer starten.
-2e nieuwe grote disk toevoegen.

Nu kun je denk ik verder vanaf stap 2 van deze procedure: http://open.syn-3.nl/syn3/trac/default/wiki/SynFs#Schijvenvergroten

« Laatste verandering: Maart 14, 2012, 01:55:36 door edwin » Gelogd
rgtakarsten
*
Berichten: 53


Bekijk profiel
« Antwoord #11 Gepost op: Maart 14, 2012, 09:00:17 »

Fantastisch het is gelukt !! Edwin weer bedankt voor je snelle reacties.
Gelogd
edwin
Administrator
***
Berichten: 721



Bekijk profiel
« Antwoord #12 Gepost op: Maart 15, 2012, 01:07:18 »

no problem Smiley
Gelogd
rgtakarsten
*
Berichten: 53


Bekijk profiel
« Antwoord #13 Gepost op: Maart 16, 2012, 07:25:24 »

Ik heb nu dus 1 grote hdd en deze zit volgens SCC Raid op de tweede positie, ik moet nog een tweede hdd kopen. Alles gaat weer goed behalve de backup en dan gaat het alleen fout als ik de optie Snapshot gebruik. Hieronder de output;

Backup session started
 Collecting system files
 Cleaning up old snapshot
 Snapshotting /dev/syn3/root...
 mount: you must specify the filesystem type
 Collecting / and /boot ...
 One or more specified logical volume(s) not found.
 Snapshot failed during system backup.
 Backup session aborted!
 NT_STATUS_NO_SUCH_FILE listing \syn3_D05_1331878667_*************.server.net
 Running /usr/backup/modules/mysql.unfreeze
 Running /usr/backup/modules/openldap.unfreeze
 Running /usr/backup/modules/postgres.unfreeze
 Cleaning up old snapshot
 Backup session ended

Komt dit door het ontbreken van de harde schijf ? En hoe kan ik dit oplossen ?
Gelogd
edwin
Administrator
***
Berichten: 721



Bekijk profiel
« Antwoord #14 Gepost op: Maart 19, 2012, 12:26:11 »

Op 1 of andere manier kan de /dev/syn3/root niet gesnapshot worden.

Het handigste is dan om voorlopig snapshotting uit te zetten. (in dat geval maakt syn3 apparte dumps van de nodige databases om te kunnen backuppen)

Edwin
Gelogd
Pagina's: [1]
  Print  
 
Ga naar:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC

(c) DatuX 2008
Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Dilber MC Theme by HarzeM
';